Izvješće o radu za 2019. godinu

IZVJEŠĆE O RADU ZA 2019. GODINU

 

U 2019. godini proveli smo niz aktivnosti uz realizaciju naših tradicionalnih programa, sastanaka i susreta.

15. siječnja obilježili smo stradavanje civila u logoru Bučje.

U siječnju smo također radili na izvješću za Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva te su pripremani projekti za natječaje Ministarstva hrvatskih branitelja.

 

 

 

Od 04. do 06. travnja u Konavlima (Franjevački samostan sv.Vlaha) održan je Simpozij “Otvaranje imenika – ubijena i ranjena djeca u Domovinskom ratu”
Simpozij se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Organizatori su Zagrebački institut za kulturu zdravlja, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i Franjevački samostan sv.Vlaha. Obitelji poginule djece i ranjena djeca u Domovinskom ratu, članovi udruga članica Zajednice sudjelovali su na Simpoziju.

 

21. svibnja u Hotelu International sudjelovali smo u savjetovanju s predstavnicama i predstavnicima organizacija civilnog društva o glavnim odrednicama budućeg programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Fond će postati operativan u prvoj polovici 2020. godine te će djelovati do kraja 2024. s ciljem jačanja aktivnog građanstva i osnaživanja ranjivih skupina u Hrvatskoj. Pružat će financijsku podršku i prilike za izgradnju kapaciteta sektoru civilnog društva u cilju jačanja njegove uloge u promociji demokratskog sudjelovanja aktivnog građanstva i ljudskih prava.

160 organizacija civilnog društva pozvano je da sudjeluju u online savjetovanju a njih 40 među kojima i naša odabrane su za savjetovanje uživo.Savjetovanje s dionicima odvija se u skladu sa standardiziranim procesom u svih 15 država članica EU kojeg je propisao Ured za financijske mehanizme Donatorskog programa EGP i Kraljevine Norveške. Savjetovanje je bila prilika za našu organizaciju da doprinese razvoju ovog donatorskog programa, da svoja mišljenja o potrebama i izazovima na koje bi Fond trebao odgovoriti, njegovim ciljanim skupinama, oblicima djelovanja i rješenjima koje bi trebao podržati kao i očekivanim učincima i ishodima programa.

 

25.svibnja 2019. godine u Slavonskom Brodu održan je 17.susret Sjećanje na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ-Velika žrtva“. Susret je održan pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Uz obitelji poginule djece i članove Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata susretu je nazočila i pokroviteljica susreta predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Pero Ćosić, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državna tajnica Nevenka Benić,gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, župan Brodsko-posavke županije Danijel Marušić, načelnik Policijske uprave Brodsko-posavske, Antun Valić te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

14. lipnja sudjelovali smo na edukaciji „Zaštita osobnih podataka u organizacijama civilnog društva“ u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

15. lipnja 2019. godine održana je edukacija „Pravila protokola i poslovni bonton“. Edukacija je održana uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva a predavačica na edukaciji bila je veleposlanica i bivša šefica protokola Predsjednika RH, Milada Privora. Na edukaciji su sudjelovali i članovi Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

 

10. srpnja održan je sastanak Izvršnog odbora Zajednice udruga.

30. kolovoza obilježili smo Međunarodni dan nestalih osoba. Obilježavanje je održano u Vinkovcima.

17. rujna u Zagrebu u Hotelu Panorama, u organizaciji ICMP-a (Međunarodne komisije za nestale osobe) održan je informativni sastanak za predstavnike udruga obitelji nestalih osoba iz Hrvatske.
U ime ICMP-a na sastanku su sudjelovale Samira Krehić, zamjenica šefa programa za Zapadni Balkan i Elma Majstorić Ninković, službenik programa za Zapadni Balkan, Inicijative civilnog društva.
Sastanku su bili nazočni uz predstavnike udruga i gospodin Stjepan Sučić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja na čelu Uprave za zatočene i nestale u Ministarstvu hrvatskih branitelja te Višnja Bilić, načelnica Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu.
Na sastanku su nazočni članovi udruga imali priliku čuti sve informacije vezane za Summit za Zapadni Balkan održan 2018.godine u Londonu te za Summit za Zapadni Balkan održan u Poznanju 2019.godine te informacije o Okvirnom planu za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije.
Obitelji su imale priliku izravno gospodinu Sučiću i članovima Međunarodne komisije za nestale osobe postavljati pitanja vezano za nestanak članova svojih obitelji.

 

Od 01. do 04. listopada 2019.godine u Selcu (Primorsko-goranska županija) održali su se Sportsko-rekreativni i kreativni susreti civilnih stradalnika Domovinskog rata.
Na otvaranju susreta uz prigodan program održan je aktualni sat na kojemu je prezentiran Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Prezentaciju je držala Petra Šćukanec iz Ministarstva hrvatskih branitelja, Sektora za normativnu djelatnost, a na pitanja odgovarala i prezentirala Zakon državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić. Tijekom aktualnog sata se analiziralo postojeća rješenja i mjere koje se predlažu.
Nakon službenog dijela otvaranja i aktualnog sata uslijedile su sportske igre i kreativne radionice.
Susrete je otvorila dopredsjednica Zajednice Ružica Bisaha a na otvaranju su se obratili i gosti, Ljiljana Alvir,predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, predsjednik Gradskog vijeća Crikvenice Josip Friš i Zlatko Mihelec, savjetnik u Uredu župana Primorsko-goranske županije.
8.10.2019. obilježili smo Dan neovisnosti.

21. listopada Zajednica udruga obilježila je obljetnicu stradanja civila u Baćinu ispred spomen obilježja na mjestu masovne grobnice.

Sudjelovali smo na Konferenciji Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koja se održala  od 23. do 25. listopada 2019. godine u Konvencijskom centru Solaris u Šibeniku. Svečano otvorenje započelo je u srijedu 23. listopada 2019. u 15:30 sati uvodnim pozdravima ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića, ravnateljice Ureda za udruge Vlade RH Helene Beus i upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetane Plavša-Matić.
Cilj Konferencije je postaviti osnovu za daljnji razvoj civilnoga društva u novom desetljeću – do 2030. godine kako u Republici Hrvatskoj tako i na razini Europske unije te na Euro-Mediteranu.U sklopu konferencije održan je niz izobrazbi i savjetovanja.

7.studenog održao se sastanak udruga članica 9.Centra znanja zbog dogovora o zajedničkoj konferenciji.

14. studenog 2019. nazočili smo otvaranju izložbe “Vukovar i Škabrnja u Zagrebu – 28 godina poslije.
Izložba je postavljena u organizaciji udruge Vukovarske majke, Saveza udruga obitelii zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, udruge Hrvatski Feniks, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te Kluba veterana 148. brigade HV-a.

15. studenog održan je sastanak Izvršnog odbora Zajednice udruga.

18. studenog obilježili smo stradavanje Vukovara i Škabrnje.

19. studenog sudjelovali smo na obilježavanju sjećanja na žrtve Borovo naselja.

23. studenog održan je Izvještajni Sabor Zajednice udruga.

29. studenog održana je konferencija 9. Centra znanja pod nazivom Branitelji i stradalnici Domovinskog rata, jučer, danas,sutra. Konferencija je održana u Domu specijalne policije u Zagrebu. Izlaganje na konferenciji imala je Ivana Marinović na temu djece poginulih i nestalih civila u Domovinskom ratu.

30. studenog održana je edukacija „Javni nastup i komunikacija na društvenim mrežama“. Edukacija je održana uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Predavači su bili Gordan Turković i Ivana Jeleč. Na edukaciji su sudjelovali i članovi Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Od 03. do 05. prosinca 2019.u Sarajevu održan je sastanak Upravnog odbora Regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih s područja bivše Jugoslavije. Sastansku su nazočile članice Upravnog odbora iz Hrvatske Slavica Marinović i Ljiljana Alvir.

10. i 11. prosinca sudjelovali smo u programima u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.To su bili tribina Branitelji i stradalnici Domovinskog rata 28 godina poslije i Međusektorska suradnja u području rješavanja pitanja nestalih osoba.

12. prosinca održan je sastanak Izvršnog i Nadzornog odbora Zajednice udruga te smo također 12. prosinca potpisali sporazum o nastavku financiranja za 2020. u Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva.

 

 

 

 

Comments are closed.