IZVJEŠĆE O RADU ZA 2017. GODINU

 

U 2017. godini proveli smo mnoge aktivnosti. Osim uobičajenih sastanaka provodili smo razne aktivnosti unutar i izvan Hrvatske.
30. i 31. siječnja 2017. godine održan je sastanak u Tuhelju sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Ministarstvom hrvatskih branitelja. Na sastanku su bili nazočni predstavnici 16 udruga iz Domovinskog rata. Na sastanku je bio prisutan i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Potpisan je sporazum za nastavak financiranja uključivanjem u Centar znanja. Potpisan je Sporazum o Razvojnoj suradnji kroz programske podrške u provođenju sustavne podrške udrugama iz Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj između dvije navedene institucije i pojedinačni Sporazumi o prijelaznom razdoblju za uključivanje u Razvojnu suradnju u području Centara znanja.

01. do 03. ožujka 2017. sudjelovali smo na sastanku sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva u Impact centru u Zadru. Prisutni su bili svi predstavnici svih 9 centara znanja za društveni razvoj u RH. Predstavnici udruga na ovom sastanku su dobili priliku predstaviti se te su predstavnici udruga iz Domovinskog rata predstavili su postignuća i izazove tijekom razdoblja provedbe institucionalne podrške Nacionalne zaklade u razdoblju od 2014. do 2016. te su predstavili ukratko svoje planove za nadolazeće razdoblje. Zaključeno je kako će se osnovati radna skupina u kojoj će sudjelovati po jedan predstavnik iz svih Centara znanja. Trećeg dana analizirani su izazovi i prilike za organizacije civilnog društva u korištenju sredstava iz Europskog socijalnog fonda. Na ovom sastanku ispred Zajednice udruga sudjelovala je Slavica Marinović.

8.ožujka 2017.godine Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u suradnji s britanskim Ministarstvom vanjskih poslova organizirala je sastanak „Profili nestalih“ koji se održao u Clarence House u Londonu, službenoj rezidenciji Princa od Walesa u nazočnosti Njegovog Kraljevskog Visočanstva, Princa od Walesa. Na sastanku se raspravljalo o ulozi država u regiji u rješavanju prava obitelji nestalih osoba. Svi britanski mediji objavili su navedeni sastanak. Na sastanku je u ime Zajednice udruga sudjelovala tajnica Zajednice gđa Slavica Marinović.

15.ožujka 2017. u Uredu Predsjednice RH na Pantovčaku održao se sastanak članova Upravnog odbora Regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije s Predsjednicom RH. Tema sastanka bila je proces rješavanja pitanja nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije te prava obitelji nestalih.

21.ožujka 2017. Održala se Konferencija: Rasvjetljavanje istine o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu u Europskom parlamentu u Bruxellesu na kojoj su sudjelovale predsjednica Zajednice udruga gđa Julijana Rosandić i tajnica Zajednice gđa Slavica Marinović. Na konferenciji su bili prisutni svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

6. svibnja raspisani su natječaji Ministarstva hrvatskih branitelja na koje smo se prijavili sa sljedećim projektima: Sjećanje na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ-Velika žrtva“, Sportsko-rekreativni i kreativni susreti civilnih stradalnika i Putevima sjećanja na civilne žrtve Domovinskog rata.

24. i 25. svibnja predstavnici Zajednice sudjelovali su na Regionalnoj konferenciji o nestalim osobama pod nazivom: Proces ekshumacije i identifikacije nestalih osoba na području Bosne i Hercegovine koja se održala u Sarajevu.

27.svibnja 2017. održali smo Susret obitelji poginule djece u Domovinskom ratu „Mali križ-Velika žrtva“ u Slavonskom Brodu. Održana je sveta misa te prigodni program u Glazbenoj školi kao i polaganje vijenaca, ruža i svijeća kod spomenika poginuloj djeci „Prekinuto djetinjstvo“. Prisutne su bile obitelji poginule djece iz svih krajeva Hrvatske, tj. svih županijskih udruga od Vinkovaca do Dubrovnika te ostali članovi Zajednice kao i gosti. Program je vodila gđa Karmen Valenta. Prisutni su bili i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić. Prisutni gosti bili su i predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

1. srpnja 2017. Zajednica udruga održala je redovni Izvještajni Sabor.

28. kolovoza održana je konferencija na temu: „Proces ekshumacije i identifikacije nestalih osoba na području RH. Konferencija se održala u Zagrebu, u Hotelu Dubrovnik. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Zajednice udruga: Julijana Rosandić, Slavica Marinović, Ivana Marinović, Marica Salaj i Ivka Trajković.

30.kolovoza obilježili smo Međunarodni dan nestalih u Osijeku u organizacija Saveza udruga obitelji nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Od 28.rujna do 1.listopada održani su Sportsko-rekreativni i kreativni susreti civilnih stradalnika Domovinskog rata. Susreti su održani u Selcu, Hotelu Selce. Osim sportskih natjecanja i kreativne radionice održan je i aktualni sat na kojem se raspravljalo o Zakonu o civilnim stradalnicima a na pitanja prisutnih odgovarao je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić. Na otvorenju Susreta gost je bio i predstavnik Primorsko-goranske županije gospodin Zlatko Mihelec, savjetnik za pravne poslove i razvoj civilnog društva. Voditeljica Susreta bila je gđa Karmen Valenta.

17.listopada sudjelovali smo na konferenciji u povodu 20 godina Ottawske konvencije.Poseban gost konferencije bio je bivši ministar vanjskih poslova Kanade Lloyd Axworthy, jedna od ključnih figura u nastanku Ottawske konvencije, koji je za taj doprinos bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir. Naziv konferencije: Conference on the 20th Anniversary of the Anti-Personnel Mine Ban Convention: From the Ottawa Process Toward a Mine Free World. Konferenciju je organizirao Vladin Ured za razminiranje u suradnji s Veleposlanstvom Kanade u RH.

21.listopada 2017. obilježili smo obljetnicu stradavanja civila u Baćinu.
24.i 25. listopada 2017.godine održana je konferencija o pitanju nestalih osoba na Kosovu, u Prištini. Hrvatski predstavnici na konferenciji bili su Slavica Marinović iz Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske te Ljiljana Alvir iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

18.studenog obilježili smo sjećanje na stradanje Vukovara i Škabrnje. Jedan dio predstavnika Zajednice obilježio je sjećanje na stradanje Vukovara a drugi dio je posjetio Škabrnju te su položili vijence i odali počast svim žrtvama.
19.studenog sudjelovali smo na obilježavanju sjećanja na žrtve Borovo naselja, u prigodnom programu, križnom putu, svetoj misi i odavanju počasti na spomen obilježjima.

2.prosinca 2017. u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu održali smo uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva edukaciju pod nazivom „Tehnike uspješnog komuniciranja s javnošću“. Sudionici su bili predstavnici Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata te Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Edukaciju je organizirala Zajednica udruga a cjelodnevno predavanje održala komunikacijska stručnjakinja Ivana Jeleč. Na edukaciji su polaznici savladali sva pravila uspješne komunikacije s medijima, kada i kako poslati izjavu za medije, pravila uspješnog govora, kada organizirati konferencije, kako zainteresirati novinare te moderni način komunikacije na društvenim mrežama. Na kraju je provedena evaluacija u kojoj su sudionici edukaciju ocjenili s ocjenom 5 te su istaknuli kako bi željeli više takvih edukacija u budućnosti u kojima bi više naučili o komunikaciji na društvenim mrežama te javnom nastupu.

9. prosinca sudjelovali smo na svečanosti otkrivanja spomen-obilježja mjesta masovne grobnice žrtava Domovinskog rata u Taborištu, u spomen na 12 hrvatskih branitelja i civila pogubljenih 1991.

6. i 7. prosinca sudjelovali smo na edukaciji pod nazivom: „Upravljanje projektnim ciklusom“ koja se održala u Tuhelju u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.
Od 07. do 09.prosinca 2017. u Beogradu održala se Konferencija o pitanju nestalih osoba. Na konferenciju su iz Zajednice udruga sudjelovali Julijana Rosandić, Slavica Marinović i Marica Salaj.
13. prosinca sudjelovali smo na obilježavanju sjećanja na žrtve Voćina, Virovitičko-podravska županija.
16.prosinca održali smo blagdanski predbožićni sastanak Izvršnog odbora na kojem su sudjelovali i članovi Nadzornog odbora.

Uz sve gore navedeno sudjelovali smo u obilježavanju državnih obljetnica i blagdana: Dana državnosti, dana Hrvatskog Sabora, Dana neovisnosti.
Sudjelovali smo i u radu Povjerenstva za osobe s invaliditetom te Koordinaciji Vladinog ureda za razminiranje.
Tijekom godine 2017. održali smo sedam sastanaka Izvršnog odbora te jedan sastanak Nadzornog odbora Zajednice udruga, također su održani radni sastanci u Ministarstvu branitelja.
21. prosinca predsjednica Zajednice Julijana Rosandić je sudjelovala na ceremoniji zatvaranja Haškog suda.

Predsjednica Zajednice
Julijana Rosandić

Comments are closed.