IZVJEŠĆE O RADU ZA 2016. GODINU

Tijekom 2016. godine Zajednica udruga je bila aktivna u redovnim aktivnostima koje se odnose na odrađene sastanke Izvršnog odbora (7 sastanaka, 6 u Zagrebu, 1 u Selcu). Održana su dva sastanka Nadzornog odbora, jedan u Zagrebu, jedan u Selcu. Održan je i Izvještajni Sabor Zajednice.
Dva sastanka predstavnika Zajednice održana su sa ministrom branitelja. Tema sastanka bio je zakon o civilnom stradalnicima Domovinskog rata i projektima Zajednice.

Aktivno smo sudjelovali u projektnim timovima koje je organiziralo Ministarstvo branitelja. Predstavnici Zajednice su sudjelovali na obilježavanju obljetnica i blagdana i značajnih datuma.

Sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja obilježili smo Međunarodni dan nestalih u Vukovaru.

Sudjelovali smo u aktivnostima Regionalne koordinacije za nestale osobe sa sjedištem u Sarajevu.

Posebne aktivnosti Zajednica je imala vezano za spomenik poginuloj djecu u Domovinskom ratu čijom je inicijativom i dugogodišnjim zalaganjem i otkriven u svibnju 2016. u Slavonskom Brodu pod nazivom „Prekinuto djetinjstvo“. Naše aktivnosti su usmjerene prema drugoj fazi uređenja spomen parka što predstavlja jednu cjelinu. Ministarstvo branitelja je osiguralo sredstva.

Tijekom 2016. godine Zajednica je realizirala tri projekta:

1. Sjećanje na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ-Velika žrtva“ koji smo realizirali u svibnju mjesecu zajedno sa otkrivanjem spomenika „Prekinuto djetinjstvo“ u Slavonskom Brodu.
Spomenik, mjesto pred kojim će njihovi roditelji moći položiti cvijeće, zapaliti svijeće i u tihoj molitvi susresti se svojom prerano izgubljenom djecom otkrilo je 22 braće, sestara i rođaka djece poginule u Domovinskom ratu. Slavonski Brod je kao mjesto postavljanja spomen obilježja odabran zbog činjenice da je tijekom Domovinskog rata živote izgubilo 29 djevojčica i dječaka iz ovog grada – najviše od svih gradova u Hrvatskoj.

Duž slavonskobrodskog šetališta uz rijeku Savu upaljena su i poslagana 402 bijela lampiona, a pred novootkriveno spomen obilježje 402 bijele ruže za svoje poginule vršnjake položilo je isto toliko dječaka i djevojčica učenika brodskih osnovnih škola.
Otkrivanju spomen-obilježja prisustvovali su posebni savjetnik i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Pero Ćosić, prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Tomislav Karamarko, izaslanica potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Ružica Vukovac, izaslanik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Blaž Beretin, ministrica Nada Šikić, ministar Tomo Medved, ministar Zdravko Marić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske Julijana Rosandić,župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, gradonačelnik Mirko Duspara i ostali visoki uzvanici.

2. Drugi projekt je realiziran u rujnu mjesecu. To su Sportsko-rekreativni i kreativni susreti civilnih stradalnika u Selcu.U Selcu je održan i aktualni sat i Izvještajni Sabor Zajednice. Održana su sportska natjecanja te kreativna radionica u kojoj su oslikavani razni predmeti te je održana tombola na završnoj večeri uz glazbu. Po završetku susreta podijeljen je anketni upitnik za sve sudionike kako bi ocijenili svoje zadovoljstvo aktivnostima i sadržajima susreta.

3. U listopadu smo obilježili 25.obljetnicu stradanja civila u Baćinu pod nazivom „Žrtve Baćina nisu zaboravljene“. Položeni su vijenci na dva spomen obilježja i zapaljene svijeće. Program je održan u suradnji s općinom Hrvatska Dubica.

Predsjednica Zajednice
Julijana Rosandić

Comments are closed.