Međunarodni dan nestalih osoba

Ovogodišnje središnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba održano je u četvrtak, 30. kolovoza 2018. godine, u Karlovcu pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja te supokroviteljstvom i potporom Karlovačke županije, Grada Karlovca, Hrvatskog Crvenog križa i Međunarodnog odbora Crvenoga križa te Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

U sjećanje na sve nestale civile i branitelje položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima “Četiri rijeke”. Vijence su položila izaslanstva Predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog Sabora i predsjednika Vlade RH, predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, unutarnjih poslova i obrane, predstavnici regionalne i lokalne samouprave, Hrvatskog crvenog križa kao i udruga koje okupljaju članove obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila. U Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu služena je  Sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskoga rata.

Nakon održavanja mise obilježavanje je nastavljeno prigodnim programom na Šetalištu dr. Franje Tuđmana u Karlovcu.

 „Današnji dan dodatno poziva na odgovornost svakoga od nas kako se ovakvi događaji više ne bi ponovili, odgovornost u pronalasku počinitelja i priznavanju patnji i prava onima koji tragaju za svojim najbližima. Stoga i ovim putem apeliram na savjest svih koji imaju bilo kakva saznanja o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama, da ih podijele s Ministarstvom unutarnjih poslova“, naglasio je izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar Medved.

 „Nema ni jednog opravdanog razloga da se odugovlači s rješavanjem ovog problema. Bez ostvarivanja prava na dostojanstven ukop i obilježen grob ne možemo govoriti o pravdi, moralu, europskim vrijednostima, niti o bilo kakvim civilizacijskim dosezima. Želim vjerovati kako u Republici Srbiji postoji dobra volja u konačno rješavanje ovoga pitanja i nadam se da ćemo sljedećih dana i mjeseci postići napredak“, istaknula je predsjednica, izrazivši zahvalu i poštovanje Ministarstvu hrvatskih branitelja za uloženi trud u rješavanju pitanja nestalih osoba.

Velikosrpska agresija zadala je Republici Hrvatskoj mnogo rana, ali rana nestalih najveća je od sviju. Materijalne štete smo obnovili, žrtve smo dostojno pokopali i možemo im s poštovanjem iskazivati počast, ali sudbinu nestalih još nismo razriješili. Taj moralni dug našim nestalima i njihovim obiteljima kao država još nismo ispunili“, kazala je Predsjednica Republike. Istaknula je kako je od početka preuzimanja predsjedničke dužnosti rješavanje pitanja pronalaska nestalih osoba uvrstila među svoje prioritetne zadaće.

„Posebice sam inzistirala na obnovi političkog dijaloga s Republikom Srbijom, što je preduvjet za željeni napredak prema konačnom rješavanju tog teškog humanitarnog, ali i političkog pitanja. To je bio ključan razlog mojega poziva u Hrvatsku srbijanskom predsjedniku Vučiću u veljači ove godine“, nastavila je Predsjednica. Podsjetila je kako je bilo određenih malih pomaka nakon tog sastanka u kontekstu otvaranja boljeg međusobnog dijaloga te kako nema nijednog opravdanog razloga da se s rješavanjem ovog problema odugovlači. Predsjednica Grabar-Kitarović je ponovila i da će na njegovu rješavanju i dalje inzistirati kao na ključnom elementu daljnjeg dijaloga i pune normalizacije odnosa između dviju država, kao i hrvatske potpore ulasku Srbije u Europsku uniju.

 „Držim da je to politički minimum ispod kojega nitko u Hrvatskoj ne smije ići, a ujedno humanitarni maksimum, na koji imamo pravo kao država koja traži svoje građane, na koji imaju pravo sve obitelji koje još tragaju za svojim najmilijima“, kazala je.

Izrazila je uvjerenje kako u Republici Srbiji postoji dobra volja za konačno rješavanje tog pitanja nestalih te kazala kako je, dala potporu tom procesu imenovanjem gospodina Ivice Vrkića, gradonačelnika Osijeka, svojim povjerenikom za nestale u Domovinskom ratu.

Comments are closed.